Mükemmel Bir Kli’nin Koşulu
Yorum: Baal HaSulam, bir kişi bile karşılıklı garanti koşulunu yerine getirmezse, başka hiç kimsenin “komşunu kendin gibi sev” ilkesine gelemeyeceğini yazar.
Yanıtım: Hayır, Baal HaSulam ideal hakkında yazıyor, zira altı yüz bin ruhtan inşa edilen Adam HaRişon’un ortak ruhundan bahsediyorsak – birkaç milyar olması fark etmez; herkesin bir ruhu vardır, hepsi birbirine bağlanmalıdır.
Bunu yukarıdan yapmakta bir sorun yok: ışıkta küçük bir değişiklik ve tüm dünya çıldırmaya başlayacak ve onun aydınlattığı yere koşacaktır. Burada karmaşık bir şey yok. Zorluk, dünyayı kötülüğün farkına varmaya, aslında değişim gerektiren bir durumda olduğunu anlamaya nasıl teşvik edeceğimizdir.
Soru: Baal HaSulam’ın makalesinde, tek bir kişi bile karşılıklı garanti koşulunu kabul etmese, hiç kimsenin bunu yerine getiremeyeceği söyleniyor. Kendini sevmeye dalmış olan bu “tek kişi” ile ne kastedilmektedir?
Cevap: Bu şekilde düşündüğü için bu tek kişinin suçlu olup olmadığını mı soruyorsunuz? Diğerleri onu farklı düşünmesi için etkileyebilir mi? Herkes karşılıklı garantiyi yerine getirme çabası içinde ama bu kişi değil olabilir mi? Sonuçta bu tek kişide 599.999 tane daha ıslah olmuş parça var! Sadece bir parça ıslah olmamış olabilir mi?
Baal HaSulam bunu sadece bir örnek olarak, teorik bir durum olarak sunar; evet, her şey ve herkes, en ince ayrıntısına kadar, tüm özellikleriyle ıslah edilmeli ve karşılıklı garanti ile birleştirilmelidir. Bu mükemmel bir ortak Kli’nin koşuludur, yerine getirildiğinde, Yaradan onda kendini ifşa eder ve Kli Yaradan’a eşit olur.
"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed

