Kabalistik Kitapların Anlamı, Bölüm 5

Tora’yı Kim Yazdı?

Soru: Tora’yı kim yazdı? Musa’nın yazdığı doğru mu?

Cevap: Onu Musa yazmadı. Musa ve Joshua’nın günlerinde,  insanlar tarafından yazıldı. Şöyle bitmekte:  Musa’nın ölümünün ve İsrail Toprakları’na girişin açıklaması.

Soru: Öyleyse Musa Tora’yı insanlara dikte mi etti? Yoksa onlara öğretti ve onlar da edinimlerinden sonra mı onu yazdılar? Esasen Kabalistler bile bu kitabın yazarlığını Musa’ya atfederler.

Cevap: Mesele yazarlık değildir. Gerçek şu ki, Tora’yı yazan bir kişi bu durumları yaşıyor ve onlara karşılık gelen harflerle tanımlıyor. Bu nedenle, Musa ve Joshua döneminde Tora’yı yazan insanlar, yaşadıkları koşulları bu tür işaretler şeklinde tasvir ettiler.

Soru: Rabbi Şimon’un on öğrencisi tarafından yazılan Zohar Kitabı’na benzer şekilde, Tevrat da bu şekilde mi yazılmıştır?

Cevap: Gerçek şu ki Tora’nın metodu, şüphesiz bir grup içinde uygulanacaktı çünkü bu mutlak yaratılışın doğasından gelmektedir. 10 dan az olmayan, farklı egoist arzular kendi egoizmlerinin üzerinde birleşmeye başladığında, ancak o zaman manevi denilen, egoizm-üstü koşullarını, doğru harf atamalarında tanımlayabilirler.

Ne yazık ki, bu ögeye yorum yapma özelliği kapatılmış.

"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed