İçsel Çaba Ölçülebilir mi?

Soru: Hangi kriterler bir kişiye onun bütünlük ve bütünselliğini kontrol edebilmesine yardımcı olabilir?

Cevap: Kriter çok basit ve açıktır: insanoğlu için kendi egoizminin üzerine yükselmek ve kendini grubun tüm üyelerine ‘‘dostunu kendin gibi sev’’ ilkesine göre ilişkilendirmektir.

Soru: Bu kriter ölçülemiyor. ‘‘Yükselmek’’  ya da ‘‘sevgi’’ ne demektir?

Cevap: Bu kriter dolaylı olarak ölçülebilir. Biz ne egoizmin üzerine yükselmeye yönelik olan içsel çabalarımızı ölçebiliriz ne de hangi ölçüde kendi arzularımızın içine diğer arzuları ekleyebileceğimizi hesaplayabiliriz ve daha sonra sahip olduğumuz kaynakları ve isteklerimizi kullanarak onları doldurmaya çalışırız.

Şimdiye kadar, bu bizim kontrolümüz altında değildir. Biz bizi yöneten iç kuvvetleri hissetmek için doğanın özüne (cansız, bitkisel, hayvan seviyeleri, konuşan seviyeden bahsedilmez) yeterince derinine inip işlemeyiz.  Biz burada adamın içsel dünyasının ölçümü hakkında konuşuyoruz.

Kendi egoizminin üzerine yükselmeyi idare eden bazı insanlar vardır böylece onlar ölçebilirler ve kendi her iki bencil ve özgecil arzularını hareket ettiren arzularının içindeki dönüşüm olasılıklarını ve yollarını ve kendi niteliklerinin her çeşit hareketini sağlamaya yardımcı olan metotları kesin olarak tanımlayabilirler. Ancak bu sadece kendileri ve kendi özellikleri üzerinde kontrolü kazanmış olanlarda mevcuttur.

Bu sadece manevi yapıyı (kişinin hissi dünyası) keşfeden biri tarafından ölçülebilir ve kolayca içine hareket edebilir. Bu yapı kişiye ifşa olduğunda ve tüm nitelikler sıralanmış olduğunda,  o zaman kişi bunların arasındaki korelasyonu görür. Egoizmini ölçebilir. Böylece kişi artık sayısız olmayan duygularını, kendi kişisel özelliklerinin kapasitesini ve gücünü kavrar. Onun için artık onlar gizli değildir.

1/7/12 Tarihli Kab TV Programından Alıntı ‘‘İntegral Dünya: İntegral Toplum Formları’’

Tartışma | Share Feedback | Ask a question




"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed