Metan Ölüm

Yaşam Bilimi’nin haberine göre: “Yeni çalışmalar göstermektedir ki muhtemelen çok eski çağlardan kalma bir ormanın altında beslenen mikroplar Antarktika (Güney Kutbu) buzulunun derinliklerinde milyarlarca tonluk metan üretiyor olabilirler.

Araştırmacılar, dünya okyanuslarını dolduran tabakalarda gizlenmiş ve metan hidrat denilen donmuş kafes şeklindeki bu miktardaki sera gazının derinlerde aşık attığını söylüyorlar.

Doğa bülteninin Ağustos ayındaki 30. baskısında yer alan çalışmada araştırmacılar, eğer tabaka çöküntülerinin, bu sera gazının atmosfere yayılması halinde global ısınmanın dramatik biçimde daha da beter hale geleceği hususunda uyarıda bulundular.

Antarktika buzulunun altında tonlarca metan yığını olabileceğini söyleyen Bristol Üniversitesi Coğrafi Bilimler Akademisi’nden Jemma Wadham: “Eğer bu buzulu inceltmeye başlarsanız, hidrat değişken olmaya ve gaza dönüşmeye başlar ve bu gaz da atmosfere doğru yayılır.” şeklinde devam etti.

“Ekip, kıtasal buzulların altında alüvyonla kaplı tortulardan şüphe etmekte ki bunlar extremofil barındırıyor olabilirler. Antik Antarktika Ormanı ve Okyanusu’nun tortuları ve muhtemel kalıntıları, metan üretimi için zengin bir besin kaynağı sağlıyor olabilirler. Bunu öğrenmek için buzulun içinden 2 mile kadar (3.2 kilometre) sondaj yapmak çok pahalı ve zordu.”

Wadham ve meslektaşları buzun daha ince olduğu Antarktik buzulunun saçaklarından tortu yığınlarını kazmak yerine, buzu erittiler ve çökeltide yaşayan metan üreten mikropları tanımladılar.

Aynı zamanda iki yıl boyunca soğuk, karanlık ve oksijensiz bir ortamda çamurun yerini belirlediler ve zamanla bir çok noktada ne kadar fazla mikrop ürediğini ölçtüler.

Araştırmacılar, Antarktika koşulları ve jeolojik modellerin bilgilerini birleştirerek, Antarktika’nın altında milyonlarca yıldır ne kadar sera gazı birikmiş olabileceğini de tahmin ettiler.

“Çalışma, kıtanın altında yüz milyarlarca ton karbonun metan haznelerinde gizlenmiş halde olabileceğini göstermiştir. Bu durum, her yıl doğal metan emisyonlarından geçerek salınan böcekler, biyolojik ve tarımsal canlılar gibi 600 milyon ton karbonun büyümesini önlemiştir. “

Metan gazının, potansiyel bir global tehlike olduğu ve karbokdioksitten 20 kat fazla sıcaklık kapasitesinde ve atmosferde çok daha kısa zamanda yayılması suretiyle kalıcı olduğu düşünülmektedir.

“Ancak eğer iklim değişikliğine bağlı olarak bir buz çatlar ve yok olursa metan, deniz altından bağımsız olarak açığa çıkabilir ve hızla atmosfere yayılabilir.”

Görüşüm: “Gelecek ne getirecek?”

Tartışma | Share Feedback | Ask a question




"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed

Önceki yazı: