“Sevgisiz Yirmi İki Milyar Dolar” (Linkedin)

Kripto para finans endüstrisindeki en merak edilen kişilerden biri Sam Bankman-Fried’dır. Sadece birkaç yıl içinde, iki üniversite profesörünün sıradan bir oğlu olmaktan, net değeri 22,5 milyar ABD doları olan, otuz yaşın altındaki (yirmi dokuz yaşında) en zengin kişiye dönüştü. Forbes 400 listesine göre, 2021 için dünyanın en zenginleri listesinde 32. sırada yer alıyor. Ancak daha da olağanüstü olan, Bankman-Fried’in bu zenginliği dağıtmayı planlıyor olması. O, Utilitarizme/Faydacılığa inanıyor ve servetinin büyük çoğunluğunu hayır kurumlarına bağışlamayı planlıyor.

Ne yazık ki, amaçları ne kadar asil olursa olsun, daha fazla para hiçbir şeyi çözmez ve hatta iyileştirmez. Dünya her şeye fazlasıyla sahiptir, bolluktan herkesin faydalanmasını sağlayacak tek şey dışında: sevgi. Bundan hiç yok.

Yirmi iki milyar dolar, insanlar arasında sevginin gelişmesine yardımcı olabilir, ancak bunu yapmak için önce sevginin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Şu an sevgiden anladığımız, bizi iyi hissettiren şeyi sevdiğimizdir. Başka biri beni iyi hissettiriyorsa, o kişiyi seveceğim. Vermek beni iyi hissettiriyorsa, vermeyi seveceğim. Ama bunlar beni sevgi dolu bir insan yapmaz.

Küçük kızım çocukken bir akşam yemeğe oturduk ve balık yedik. Sevgi hakkında konuşmaya başladık ve ona sevginin ne demek olduğunu açıklamaya çalıştım. Tabağındaki balığı işaret ettim ve “Balık sever misin?” diye sordum. Coşkuyla yanıtladı, “Balığı severim!” Ben de, “Öyleyse balığı öp” dedim. Yüzündeki gülümseme her şeyi anlatıyordu. Sevdiğinin balık değil, ağzındaki onun etlerinin tadı olduğunu anladı.

Sevmek, karşındakinin istediğini karşıdakine vermeyi istemek, sevdiğini memnun edecek şekilde düşünmek, hayal etmek ve hareketlerini planlamaktır. Sevgi, kendinizi diğer kişinin bakış açısına göre gizlemek ve bu anlayışı diğer kişiyi nasıl memnun edebileceğinizi görmek için kullanmaktır.

Para bunu öğretemez. Sadece böyle olmanın nasıl bir şey olduğunu bilen insanlar bunu başarmanıza yardımcı olabilir. Nasıl ki hiç yürümemiş bir insanı zorlayıcı bir yolda rehber almayacağınız gibi, gerçek, özverili bir sevgiye ulaşmak istiyorsak, bunu başaranların peşinden gitmeliyiz.

Tabii ki, herkes bunu başardığını iddia edebilir ve kimin dürüst olduğunu ve kimin olmadığını bilmenin bir yolu yoktur. Bu nedenle, verebileceğim tek tavsiye, kalbinizin sesini dinlemek ve öğretmenin size özverili sevmeyi mi yoksa öğretmenini sevmeyi mi, yoksa başka türlü kötü sevgiyi mi öğrettiğini sürekli incelemenizdir.

Aramızda özverili sevgiyi geliştirmeyi başarırsak, milyarlarca dolara, hatta milyonlara ihtiyacımız olmayacak. Tek ihtiyacımız olan bizleriz ve bunun içinde bolluk vardır.

 

Ne yazık ki, bu ögeye yorum yapma özelliği kapatılmış.

"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed

Önceki yazı: