Tora ve Sesli Harfler

Soru: İbranice’de sesli harfler kullanılmaktadır: nekudot- sesli harflerin doğru telaffuzlarını belirten, harflerin üzerindeki noktalardır. Tora’nın sesini korumak için, Tapınağın yıkılmasından sonra Taberiyeli bir aile tarafından geliştirildiklerine dair bir söylenti vardır. Ancak sesli harflerin seslendirilmesinin, harflerin üzerinde, yani Kli’nin (kabın) üzerinde veya Kli’nin altındaki ışıklar olduğunu öğreniyoruz.

Nekudot, Tora’yı kayda geçirmek için Taberiyeli aile tarafından mı icat edildi? Sonuçta, Tora’nın kendisi nekudot olmadan yazılmıştır.

Cevap: Bu önemli değildir. Tora’da gerçekten onun okunması için gerekli olan çok fazla işaret yok. Sonuçta, Tora’yı okuduğunuzda tüm içsel ve dışsal araçlarınızla onu yeniden oluşturmalısınız.

Yani, metni nasıl okuyacağımı, her cümleyi nasıl tonlandıracağımı, nerede duraklayabileceğimi ve nerede yasaklandığını bilmeliyim. Sonuçta, kişi metni bir solukta okuyamaz.

Ayrıca, Tora’nın okunması, ciğerlere hava alıp, yüksek sesle bir şey okuyup ve havayı boşalttığınız normal okumadan farklıdır. Tora’yı okurken, ciğerlerimi katedraldeki bir org gibi uygun şekilde idare etmeliyim. Beş bölümden oluşan ciğerlerimin belirli bölümlerini baskılarım. Ondan sonra, reprodüksiyon aygıtlarının beş parçasını açarım: Gırtlak, boğaz, ağız, dudaklar ve dişler.

Bu nedenle, İbranice harfler,  kişinin okumak için aldığı, çok büyük ve güçlü verilerin kısaltılmış şeklidir.

Torah And Vowels

 

Ne yazık ki, bu ögeye yorum yapma özelliği kapatılmış.

"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed

Önceki yazı: