Özgürlük Dünyamızda Var Mıdır?

Soru: Kabalistik anlayışa göre özgürlük nedir; hiç özgürlük var mı?

Cevap: Dünyamızda hiçbir özgürlük yoktur, çünkü üst bir güç, tüm evreni yönetir.

Doğanın cansız, bitkisel ve hayvansal kısımlardaki tüm bu özgürlük eksikliğini gözlemleyebiliriz. Sürekli olarak bir çeşit çerçeve ile sınırlıdırlar; aksi takdirde yok olacaklar. Hayvanlar özgürlüklerinden vazgeçmeye hazırdır ve insanlara yemek sağlamak için hizmet ederler. Bu nedenle insanlar vahşi hayvanları evcilleştirebiliyorlardı. Gerçek şu ki, egoizmin hayvan türü için en önemli şey yiyecektir. Bu nedenle, onlara yiyecek veren, onlara itaat etmeyi öğretebilir.

Fakat insanın özgürlüğü anlaması çok çarpıtılmıştır, çünkü temel hayvanî bağımlılık koşulunun üstünde, aynı zamanda bir şeylere ya da birine psikolojik olarak bağımlılığı da vardır. Burada, kendisinin anlayamadığı derecede bir özgürlük eksikliği altına girer.

Bizler özgür olduğumuzu düşünüyoruz. Tamamen bir özgürlük yanılsamasına sahibiz! Aslında, insanlar eylemleri ve kararlarında kesinlikle özgür değildirler. Efendilerinin kim olduğunu, onları kimin yönettiğini bile bilmiyorlar. Ve onlara kanıtlayabileceğin hiçbir şey yok.

Eğer cansız, bitkisel ve hayvansal seviyede, özgürlük eksikliğinin derecesini ispatlamak mümkünse, o zaman insan seviyesinde onu kontrol edemeyiz, çünkü biz de bu seviyedeyiz. Fakat insan seviyesinin üstüne yükseldiğimizde, özgürlük eksikliğinin ne olduğu ve onu nasıl deneyimlediğimizi açıkça görürüz.

Does Freedom Exist in Our World?

Ne yazık ki, bu ögeye yorum yapma özelliği kapatılmış.

"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed