İnsanlar Neden Yalan Söyler

Soru: Bilim adamları, insanların, değerlerini başkalarının gözünde korumak için yalan söylediklerini söylüyor. Psikologlara göre, bu durumda “beyaz yalan” denen şey kullanılır. Sizin bakış açınızdan yalan nedir?

Cevap: Yalan, kendisini yaralanmış ve aşağılanmış görmek istemeyen bir organizmanın, doğal bir savunma reaksiyonudur. Bunun bir yalan mı yoksa gerçek mi olduğu benim için ne fark eder? Önemli olan kendimi belirli bir seviyede tutmaktır. Eğer yalan söylemem gerekiyorsa, yalan söyleyeceğim ve gerçeği söylemem gerekiyorsa gerçeği söyleyeceğim. Birini ya da diğerini hesaba katmıyorum, yalnızca içsel koşulumu düşünüyorum.

Bu nedenle, insanlar yalanın ya da hakikatin ne olduğu hakkında hiçbir fikre sahip değiller. Her şey yalnızca bir kişiye bağlı olarak belirlenir. Birine, “Neden yalan söylüyorsun?” diyemezsin. “Yalan söylemiyorum, benim için gerçek bu” diyecek. Gerçek neden odur? Çünkü bu şekilde kendimi mümkün olan en iyi durumda destekliyorum. Tek gerçek bu!

Tarafsız gerçek yoktur, çünkü doğamız sadece haz alma ve her an kendimizi mümkün olan en üst düzeyde rahatlık koşulunda tutma arzusudur. Bu nedenle, bu durumu destekleyen şey, benim için doğru ve desteklemeyen yalandır.

Soru: Kabalistik anlamda yalan nedir?

Cevap: Kabalistik anlamda, her şey yalnızca yaratılışın amacına göre değerlendirilir. Yaratılışın amacıyla hemfikir olan her şey gerçektir ve hemfikir olmayan her şey yalandır. İhsan etmeye, sevgiye, üst güçle yapışmaya ve bir sonraki seviyeye yükselmeye götüren şey gerçektir. Tam tersi yalandır.

Soru: Eğer bu, yaratılışın amacı ile alakalı değilse ve bu dünyada olduğu gibi mevcutsa? Gerçek mi yoksa yalan mıdır?

Cevap: Hiçbir şey söylenemez. Farklı çağlarda ve farklı kültürlerde gerçek ya da yalan için tamamen farklı ölçütler görürüz.

Soru: Dünyada koordinatsız yaşadığımız anlamına mı geliyor?

Cevap: Elbette. Koordinatlar, egoist kalbimin beni nasıl büktüğünü gösterir. Bir dakika “Evet, gerçek bu” diyebilirim ve bir dakika sonra “Hayır, bu bir yalan” derim.

Why People Lie

Ne yazık ki, bu ögeye yorum yapma özelliği kapatılmış.

"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed