Avrupa Yol Ayrımında, Bölüm 2

Soru: Neden Avrupa’nın bunca yıllık çabaya karşın birleşmesi mümkün olmamıştır?

Cevap: Avrupa bunu nasıl yapacağını bilmiyor. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik Fransız Devrimi’nin güzel sloganlarından kalan kelimeler. Fakat anlamadılar hala anlamıyorlar ki bu sözcüklerin hayata geçebilmesi için bireyin kendisinin değişmesi zorunludur.

İnsan kendi kendini değiştiremez veya kendi egosunu yenemez. Egoist doğasının üzerine çıkmak için onun dışarıdan bir güce ihtiyacı varır ki bu güç düzeltip değiştirebilsin.

Fransız bunu bilmiyordu ve başaramadı. Bu sebeple Büyük Fransız Devrim’in yerini Nazizm ve radikal İslam’ı da içeren başka bayraklar altında yapılan farklı devrimlerle yer değiştirdi. Bütün bunlar insanların gerçek bağlantıya ulaşmanın tek yolunun insanın doğasını değiştirmesiyle mümkün olabileceğini anlayamamasından kaynaklanıyor.

Kabala metodu farklı çünkü tarihte ilk defa dışımızdaki sistemi değiştirmeye uğraşmıyoruz, değiştirdiğimiz din, bilim, kültür, eğitim ve yönetim değil ama kişinin kendisi. Kabalistler dışında kimse bunun ne manaya geldiğini dahi bilmiyor. Bu kişinin biraz daha fazla bilgi, eğitim veya kişinin diğerlerine daha etik ve medeni bir şekilde davranması anlamına gelmiyor.

Kişi kendi egoist doğasının üzerine çıkmalı ve bir diğerini edinmelidir, kimsenin bugün hakkında bilgisi olmayan özgecil (bencillikten arınmış) olanı. Kabala bize bütün bunarı uygulama fırsatı veren gerecekten bugün ortaya çıkarılan gizli bilgeliktir. Ancak bunu yapmazsak tarih boyunca insanlığın deneyimlediği tüm acılardan daha korkunç felaketleri biz göreceğiz.

Kişi ihsan etme doğasına yükselmeli ve yalnız sözde değil gerçekten komsusunu sevmelidir. Aynen bugün otomatik olarak kendini düşündüğü gibi basitçe doğası bunu gerektirdiği için diğerlerinin refahını düşünecektir. Bugün sadece kendini ve ailesini yani kendine ait olan her şeyi umursuyor yarın aniden farklı düşünmeye başlayacak toplumu umursayacak.

Avrupalı yaklaşım insanlık tarafından insan hakları ve özgecilik konularında model olarak kabul görmüş olsa dahi görünüşte eşitlik ve kardeşlik çağırısı yapan bilinen bütün Avrupa idealleri ve ahlaki değerleri tamamen egoist idi. Tüm bunlardan sonra böyle olmasının sebebi karşılaştırmanın barbarlıkla yapılıyor olmasıydı. Ama henüz kimse bu yaklaşımı bencillikten arınmış yeni insanı yaratan ve geliştiren bu metot ile kıyaslamadı.

Europe At A Crossroads, Part 2

Tartışma | Share Feedback | Ask a question




"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed