Gizli Bilegelik – Niyetlerin Bilimi

Tora, “Deuteronomy, Eikev, 7:26”: Evine mekruh bir şey getirmeyeceksin, en az bu şey kadar mahvolursun; bundan tamamen tiksineceksin, tamamen nefret edeceksin; çünkü bu yok edilmelidir.

“Eve getirmek” yani arzu etmek, kalbine getirmek demektir. Hataların ve kirli arzuların alışkanlığın haline gelmesin, bunların ötesinde kalmaya çalış ve her zaman kendini kontrol et.

Nihayetinde, temiz ve kirli insan ne demektir ki? Yalnız niyetleri farklıdır. Öldürür, küfreder, asar keser, imha eder, yakar, ırza geçer, akla hayale gelecek en kötü her şeyi yapar; ancak bunları başkalarının yararı için yapar.

Bu açık değil. Ancak burada biz tüm bunların, kişinin kendi içinde, kendi arzuları üzerinde yaptığını kast ettik. Doğaldır ki, böyle birisi dışarıda birilerine zarar veremez, öldüremez; soygun yapamaz; ırza geçemez.

Ancak söylenmesi gereken şu; başkalarına zarar vermeyen, ama bizim güya razı olamadığımız pek çok eylem vardır. Bunları kişi aynı şekilde hem temiz hem de kirli taraftan yapabilir ama biz bunun farkına varamayız. Bu nedenle Kabala’ya gizli bilgelik denir çünkü o başkalarına görünmeyen şeylerden, insanın niyetinden söz eder.

Yorum: Diyelim ki önümüzde sıradan bir insan var ama içinde savaşlar, şiddet ve katiller var.

Cevap: Evet ama yalnız bu değil. Hatta dışarıya karşı da çok kaba olabilir. Burada sorun şu ki içsel eylemleri başkalarından saklı.

Soru: Örneğin siz bize anlatmıştınız; hocanız Rabaş bir bir keresinde size, “Ben her şey oldum.” demiş. Ve etrafındakilere de masum bir insan gibi görünmüştür. Aklınızdaki bu muydu?

Cevap: Evet. Kabalist, kendi içinde kesinlikle her şeyden geçer.

The Hidden Wisdom – The Science Of Intentions

Tartışma | Share Feedback | Ask a question




"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed

Önceki yazı: