Pesah: Uçurumu Atlayan Adım

Pesah, nefrete rağmen birlikten doğan İsrail ulusunun doğuşunu sembolize eder. Bizler bölünmüş ve ayrılmış olduğumuz sürece, bir ulus değiliz; sürgündeyiz. Sadece aramızda iyi bir bağ ve birlik bizi haklı olarak “İsrail” denen bir topluluk yapar.

Bu yükseliş için hazırlık yaparken, evlerimizi temizleriz ve anlaşmazlıklardan, bölünmüş olmaktan kaçınırız. Seder, bizim bozuk karşılıklı bağlarımızın yenilenmesinin usulünü sembolize eder.

Kendimizi bu egoist mayamızdan kurtardığımız zaman, yedi gün boyunca, Mısır’da tatsız olarak algılanmış olan, karşılıklı ihsan etme seviyesine yükselişimizin sembolü olan, Matza (mayasız ekmek) yeriz. Biz bu yola ayrılığın köleleri olarak, doğamızın köleleri olarak başlarız ve özgür insanlar olarak, yeni doğmuş ve tek bir ulus olarak yolculuğu tamamlarız.

Artık, nerede yaşarsak yaşayalım, bizi ayıran değerlere tapınmaktan vazgeçmek zorunda olduğumuza hiç şaşırmamalıyız. Bu tür her arzu Mısır’dan göçün bir safhası haline gelir, çünkü Pesah, bizim anlaşmazlıkların ve ayrılıkların “üzerinden sevgi seviyesine doğru atlamamızı” simgeler.

Tartışma | Share Feedback | Ask a question




"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed