Pesah  İçin Kap Kacak

thumbs_laitman_538Soru: Maneviyat bakış açısı itibariyle, Pesah içimde beni yöneten kötülükten, diğerleri ile olan ilişkilerimdeki bencil davranışlarımdan ayrılmak demektir. Çoğu evin özel bir dolabında Pesah kap kacakları bir set halinde bulunur. Pesah için tüm kap kacakları değiştirmek geleneği neyi sembolize eder?

Cevap: Aslında Pesah için özel kap kacak seti yeni moda, modern bir akımdır. Daha önceki zamanlarda, Pesah öncesinden insanlar yeni kap kacak yapıyorlardı -kilden, tahtadan veya hayvan derisinden.

Yeni olan yemek kapları, yeni kapları (klipot) sembolize eder; örneğin, kendimiz için kullandığımız bir süre önceki arzularımızı. Şimdi bizler bunları bu şekilde kullanamayız. Fakat yalnızca ihsan etmek için bunları kullanabiliriz. Diğerleri ile olan ilişkilerimde benim kendi arzularımın bulunduğu seti değiştirmem gerekir.

Soru: Bütün sene boyunca kullandığımız ”gündelik kap kacak seti” ve ”Pesah kap kacak seti” ne anlama gelir?

Cevap: ”Gündelik kap kacak seti” diğerleri üzerinden bencilce arzum ile haz almaktır ve daha sonra siz bunu tekrar baskı altında tutar ve kullanırsınız.

”Pesah kap kacak seti” bunun zıttını yani diğerlerinin iyiliği için ihsan etmeye ilişkin arzuları kullanmayı temsil eder.

Sizin bir seti diğer set ile değiştirmeniz gerekir -arzularınızı diğerlerini sevmek için, ihsan etmek için kullanmak. Buna ”yeni kaplar” adı verilir ve bu yeni kapları bir hafta süresince kullandıktan sonra, eski kaplarınıza geri dönmeye başlayabilirsiniz. Çünkü siz artık eski kaplarınızı nasıl düzeltmeniz, yani doğru şekilde kullanmanız gerektiğini biliyorsunuzdur.

KabTV’den, “Yeni Bir Yaşam”, 24.3.2014

Tartışma | Share Feedback | Ask a question




"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed