Öğretmen Vasıtası İle Bağ Kurmak

laitman_2010-03-07_detsky-urok_9318-70Öğrenimde temel olan, farklı olguları değildir, aralarındaki bağlantıyı öğrenmeye çalışmaktır: Bir olgu bir diğerine doğru veya ters orantılı olarak nasıl bağımlıdır. Bu, öğrenim görmenin bize gerçekliğin parçaları arasındaki bağlantıların bir resmini sağladığı anlamına gelir.

Ders sırasında en çok dikkat edeceğimiz şey budur. Unsurların kendisinden çok unsurlar arasındaki bağlantılardan öğreniriz. Bir şeyi tek başına inceleyip öğrenmek mümkün değildir.

Bundan kişinin tek başına çalışıp öğrenemeyeceği ortaya çıkar. Bu nedenle, “Tüm öğrencilerimden öğrendim,” diye yazılmıştır. Öğretmen kendi başına öğrenmez ama gerçekte öğrencilerinden öğrenir. Eğer Kabala bilgeliğini tanıtır paylaşırsak veya integral eğitim yöntemini öğretirsek, öğrencilerimizden öğreniriz ve böylece ilerleriz.

Ama eğer öğretmezsem ve hiç öğrencim yoksa ilerleyemem. Kişi yalnız öğrencilerinden öğrenebilir, bu temel koşuldur.  Şimdi neden Kabalistlerin bize Kabala bilgeliğini tanıtmamız ve öğretmemiz gerektiğini söylediklerini anlayabiliriz. Bununla kendimizden başka hiç kimseye iyilik yaptığımız yok, bu bize yardımcı olur.

Bir öğrenciye öğretmek demek, bu öğrenci ile Yaradan arasında bir bağlantı kurmak demektir. Gerçekte öğretmenin öğrencisine öğrettiği şey: Yaradan’la nasıl bağ kuracağıdır.  Bunun anlamı şudur;  öğretmen Yaradan ve öğrenci arasında bir arabulucudur, yol göstericidir, bir iletkendir.

Öğrenci, istese de istemese de, Yaradan’la öğretmen yoluyla bağlantı kurar. Her defasında, ya olumlu ya da olumsuz biçimde Yaradan’la bağını yeniler, tüm değişiklikler bu iletken yoluyla yani öğretmen yoluyla olur. Öğrenci ne yaparsa yapsın, inişte veya çıkışta olsun iletkenini harekete geçirir ve öğretmen bundan kazanç sağlar.

Eğer bir gruba veya bir öğrenciye nakleden, yol gösteren bir iletken olmazsanız, Yaradan’a bağlanmanız mümkün olamaz. Bu şu gerçeği de barındır; kendinizi değil, Yaradan da dâhil başkalarına olan davranış biçiminizi ıslah etmeniz gereklidir.

Verona Kongresi, “İkinci Gün”, 22.11.2014,  4. Dersten alıntı

Ne yazık ki, bu ögeye yorum yapma özelliği kapatılmış.

"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed

Önceki yazı: