Düzeltmenin Direkt ve Dolaylı Davranışları

Eğer kendimin dışında negatif şeyler görürsem, bu, kendimi düzeltmem gerektiği ve sonrasında kötü ya da negatif olan hiçbirşey görmeyeceğim anlamına gelmektedir. Problemleri olan bir arkadaşım, kendimi düzeltmem sonrasında bana çok başarılı bir kişi olarak görünmeye başlayacaktır.

Baal HaSulam, “Yaradanın Yüzü’nün Gizliliği ve İfşası” isimli makalesinde şunu demektedir: Bizler arkadaşlarımızı kaybeden, hasta, başarısız v.b. olarak görürüz. Fakat, kendimizi düzelttiğimiz andan itibaren, onları sağlıklı, zengin ve başarılı olarak görmeye başlarız. Bu, aslında benim kendimi düzeltmem gerektiği anlamına gelmektedir.

Fakat, onların sağlıklı, zengin ve başarılı hale gelmelerine yardım etmek için başka bir yol daha vardır. Arkadaşlara yaklaşarak bu konuları düzeltirim ve kendimi direkt olarak onların içinde düzelterek sonrasında onların başarılı olduklarını görürüm.

Doğru düzeltme yaklaşımı aslında benim kendi içsel düzeltmemdir. Arkadaşları düzelterek ve bu sayede onların başarılı olduklarını görmek dolaylıdır, alternatif bir düzeltmedir, direkt bir düzeltme şekli değildir.

Direkt düzeltme, Yaradan ile olan ilişkimi düzeltmem ve tüm dünyanın onarıldığını ve düzeltildiğini görmemdir. Tüm dünya benim kabımdır ve eğer kabıma ait eksiklikleri tanımlayabilirsem o zaman bu, problemin benim içimde olduğu anlamına gelir çünkü, herşey, zaten düzeltilmiş konumundadır.

Dünya, parçalanmaya (ruhların parçalanmasına atıf) uğramamıştır. Parçalanan tek kişi benim. Bozulmaları tanımlayan parça, parçalanmaya uğramış olandır. Bunun dışındaki herşey bir bütündür. İhtiyacım olan tekşey kendimi düzeltmemdir ve sonrasında tüm dünyanın Cennet Bahçesi’nde, Ein Sof (sonsuzluk) dünyasında olduğunu göreceğim.

Ancak bizlere kendimizi düzeltmemiz için, kolay bir yol verilmiştir: karşılıklı birbirimizi kapsama ve içerme. Dünyaya gelirim ve dünyada bölünmeye uğramış parçaları alarak, onları MAN olarak, dua olarak,  yükselterek dünyayı düzeltmeye yardım ederim. Dünya alçakta olan seviyedir, ben orta seviyeyim ve Yaradan üst seviyedir, bu da benim erdemlilerin işlerini yerine getirdiğim anlamına gelir. Ancak, bu direkt bir düzeltme şekli değil ve karşılıklı, ortak kapsama ve içerme ile sürekli yerine getirilen hareketler ile dolaylı bir düzeltmedir.

Soru: Anlaşılan o ki, düzeltmenin sonucunu ancak öncesinde kendimi içsel olarak düzeltmem sonrasında görebilirim.

Yanıt: Elbette ki öyle! Aksi takdirde, nasıl “Görüyorum ve anlıyorum” diyebilirsin ki? Eğer kendini düzeltmezsen, asıl düzeltilmeyi de göremezsin. Tek soru ise şudur: Direkt olarak Yaradan’a doğru mu çalışacağım yoksa alternatif dolaylı şekilde mi çalışacağım?

19 Mart 2014’de yayımlandı

Günlük Kabala Dersine Hazırlıktan 16 / 03 / 2014

Tartışma | Share Feedback | Ask a question




"Kabala ve Hayatın Anlamı" Yorumlar RSS Feed

Önceki yazı: